Vesten ble lurt av Putin – Krigen i Ukraina

Annonse 1

Annonse 1

Av Julia Kazdobina, Jakob Hedenskog og Andreas Umland.

Tegnene på direkte russisk innblanding i Donbas var tydelige fra april 2014, om ikke tidligere. De fleste ukrainere forsto intuitivt at krigen var styrt og finansiert av Russland. Det tok imidlertid tid for Vesten å etablere og verifisere fakta samtidig som det avslørte en rekke løgner. Denne nølingen var særlig problematisk når det gjaldt de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.

Ukraina hevdet fra første stund at dette var russiske stedfortrederregimer, men deres natur forble omdiskutert i internasjonale fora. Først i januar 2023 slo Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fast at Russland hadde hatt effektiv kontroll over disse områdene siden 11. mai 2014.

Denne forsiktige tilnærmingen til informasjon fra krigssoner, selv om den generelt sett var fornuftig, forsinket rettidige vurderinger og reaksjoner. Vestens langsomme reaksjon gjorde det mulig for Moskva å fylle tomrommet med desinformasjon, halvsannheter og apologetiske narrativer.

Mange av dem sirkulerer fortsatt i dag.

Vestlige diplomater og politikere opererer ut fra et paradigme om fredelig konfliktløsning, forankret i etterkrigstidens forpliktelse om «aldri mer» å tillate krig og folkemord. De antok at Russland hadde lært noe lignende. Til tross for stadig tydeligere tegn siden 2014 på at Moskva fulgte andre verdier, forble Russlands endelige mål og strategi uklart frem til 2022.

Dette kognitive gapet skyldtes en grunnleggende forskjell mellom Russlands nyimperiale og Vestens postkoloniale verdensbilde, samt ulike strategiske kulturer. Russland har en smidig og opportunistisk tilnærming. Tanken er å lete etter sårbarheter som kan utnyttes, samtidig som man unngår åpen konflikt som kan utløse gjengjeldelse.

Vesten har på sin side håndtert krisene stykkevis og delt og har ikke anerkjent den større strategien for kaos og undergraving som ligger bak Russlands handlinger.

I dag er det avgjørende å lære av erfaringene fra Donbas-krigen. Russland fortsetter å konstruere falske historiske narrativer, utnytte samfunnsmessige spenninger og eskalere konflikter, samtidig som det etterlyser diplomatiske løsninger.

Vesten må ikke la seg lure igjen eller behandle den diplomatiske og militære utviklingen som om de ikke har noe med hverandre å gjøre. Det er avgjørende å forstå krigen som et «Russland-problem» og håndtere den deretter.

Å gjenkjenne og motvirke russiske strategier for bedrag og manipulasjon er nøkkelen til å løse konflikten og forhindre fremtidig aggresjon.

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply