Tysk konsekvensanalyse av Nord Stream 2: «Ingen risiko», mente Merkel og etterfølgeren Scholz høsten 2021

Annonse 1

Annonse 1

Bildet: Gode venner lyver sammen. Tyskland har aldri tatt oppgjøret med arven etter Goebbels, som innførte den totale løgn i Riksdagen.

Av Jan Hervig

Den fremsynte og selvsikre tyske regjeringen så ingen risiko for gassforsyningen ved oppstart av Nord Stream 2, viser frigitt dokument. Advarsler fra Polen og Litauen ble bryskt avfeid. Tidspunktet var bare fire måneder før Russlands invasjon av Ukraina.

Dokumentet fra departementet skapte inntrykk av at det ikke fantes noen problematisk gassavhengighet av Russland. Nå er det et utbredt krav i Tyskland om en granskning i parlamentet av bakgrunnen for den økende energiavhengigheten av Russland gjennom Angela Merkel og forgjengeren Gerhard Schröders regjeringsperioder. Hvordan Schröder plutselig har blitt så søkkrik etter hyppig omgang med Putin, er også av interesse for allmennheten. Kan det ha noe med korrupsjon å gjøre – som gjennomsyrer hele EU-området.

Litauen og Polen advarte mot sertifiseringen av Nord Stream 2. Den ville «øke EUs avhengighet av russiske gassleveranser, og dermed også risikoen for avbrudd i leveringen,» sa polske myndigheter. Gazprom ble jo kontrollert av den russiske regjeringen. Russland kunne sette EU eller medlemslandene under press for å oppnå politiske mål.

Polens og Litauens advarsler ble bryskt avvist. Tyskland er svært vare for kritikk og spørsmålsstillinger, og reagerer ofte truende overfor medlemsland som tillater seg å ha en annen mening.

Noe som har vakt stor oppsikt i tysk presse i disse dager er forbundskansler Scholz’ nye historieskrivning. Som finansminister, og i valgkampen i 2021, sto han konsekvent på Merkels linje: Nord Stream 2 var et rent forretningsmessig prosjekt. Rørledningen ville ikke føre til noen økt avhengighet av Russland, sa han i 2020.

Tyske medier fokuserer nå på denne forunderlige omskrivingen av historien, som Scholz nå stor frem med: «Russland bruker energi som våpen, jeg var alltid sikker på at han ville gjøre det». Det tyske «Handelsblatt» er nærmest sjokkert: «En forbausende uttalelse»!

Kansleren har plutselig omskrevet historien og påstår endog at han var forberedt på det som skjedde. Tyske politikere kan som oftest si hva de vil uten at det får konsekvenser. Aviser og magasiner fanger det opp, men løgn og korrupsjon står så sterkt i forbundsrepublikken og i EU at den politiske eliten som oftest slipper unna med noen riper i lakken.

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply