JONAS SMØRER TJUKT PÅ: LØNNSOM VINDKRAFT???

Annonse 1

Annonse 1


Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland er «helt overbevist» om at havvind i norske farvann blir konkurransedyktig.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG ble nylig enige om at staten skal subsidiere den første utbyggingsfasen av Sørlige Nordsjø II med 23 milliarder kroner, før inflasjonsjustering.

Prisen har økt med 50 prosent på et halvt år. Stopper det der?

– Det å tro at dette kommer opp av bakken og når samfunnsmålene de skal, uten at fellesskapet stiller opp i startfasen, det tror jeg er naivt. Da skjer det ikke, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Alle som er strømkunder, betaler den synlige delen av subsidiene over nettleien. Derfor blir nettleien større etter hvert som det bygges ut mer vindkraft.

Og i Støres utspill ligger også at norske skattebetalere skal subsidiere strøm over skatteseddelen, som vi egentlig ikke trenger – for Norge har tilstrekkelig strøm til eget forbruk.

MER VANNKRAFT

Støre og Aasland forsvarer havvindmilliardene langs tre linjer: Klima, kraftbehov og industriutvikling. Statsministeren mener alle hans europeiske kolleger har havvind på dagsordenen.

Javel, og det skyldes primært at landene Støre refererer til ikke har vannkraft og at de har lagt ned egen kjernekraft. Tyskland er et av landene, og de er avhengige av norsk gass og vannkraft.

Den strømmen Støre & Aasland vil produsere er det primært Europa som får glede av, og strømmen er allerede lovet bort eller skal brukes til uvettig elektrifisering av sokkelen, serverparker eller subsidierte batterifabrikker.

Endringer i skattereglene her hjemme ville gitt vannkraftprodusentene insitament til å bygge om og fornye turbinene, og dermed gi Norge enda mer ren vannkraft, som har sikret norsk, kraftkrevende industri gode vilkår i 100 år.

Mer vannkraft ville gitt mer rimelig og stabil strøm enn vindkraft og uten subsidier.

Ei heller Norsk Kjernkraft as ber om subsidier, og kan ha en reaktor oppe og gå om under 10 år, dersom staten legger forholdene til rette. Og 10 år er altså tidligere enn de gjennomsubsidierte og miljøødeleggende vindkraftanleggene kan være i drift.

Tre kjernekraftverk, som hver seg har et plassbehov som en fotballbane, lager dessuten mer strøm enn to millioner vindturbiner.

Det som også underkommuniseres, når det gjelder både vindkraft på land og i særdeleshet havvvind, er hva det koster og hvem som skal betale når turbiner må skiftes ut?

Hvem skal betale når vindparker skal legges ned, når alt skal demonteres og når man skal føre landskapet tilbake til naturlig tilstand, slik vi må kunne forutsette vil skje?

Men vil Støre, Aasland, Erna Solberg med flere lytte til eksperters tvil om lønnsomhet og kapasitet for vindkraften eller folks motstand lokalt før partiene deres ribbes for velgere i kommuner, fylker og på Stortinget?

Rainer Prang

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply