Er drapstallene troverdige? Er det et folkemord?
I forrige måned, helt uten forvarsel, nedjusterte FN plutselig tapstallene fra Gaza med en tredjedel. Med det gjorde verdensorganisasjonen det klart at man ikke kunne anse Hamas sine tall som pålitelig.
Ifølge OCHA, FNs organisasjon for koordinering av humanitær innsats, var nå minst 24.000 mennesker blitt drept siden den 7. oktober i fjor inntil mai-måned i år, og ikke over 35.000 slik Hamas hevdet. Dette er en dramatisk nedjustering.
Når så mange som en tredjedel av de antatt drepte er fjernet fra listen, blir plutselig anklagene om folkemord svekket. Tilbake i februar, da Hamas sitt eget offisielle tapstall snakket om omtrent 28.000 drepte, innrømmet gruppen at minst 6000 av disse var Hamas-krigere. På samme tid hevdet Israel at minst 12.000 av de drepte var Hamas-krigere.
Hvis en antar at sannheten trolig ligger et sted mellom disse to tallene, vil en få to drepte sivile per militant Hamas-aktivist. Og dette blir da, i det minste inntil februar i år, trolig ikke et folkemord.
Sivile lider en forferdelig skjebne i kriger, men antallet drepte sivile per militant i Gaza blir lavere enn for eksempel i den USA-ledete alliansens krig mot Irak, der fire sivile ble drept for hver militante aktivist.
Men, og dette er langt viktigere, man ser i tillegg andre indikasjoner på at også dette nye nedjusterte FN tapstallet for Gaza trolig er manipulert av Hamas. For fremdeles er islamist-gruppen den eneste kilden til all informasjonen om tapstall i kyststripen.
Hovedgrunnen, imidlertid, til at Hamas sine tapstall i dag likevel har vunnet fotfeste i verden har en konkret forklaring – og det er fordi både FN og ledende menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch har gått gode for dem. Begge parter har forfektet at Hamas sine tapstall i tidligere kriger har vist seg å være pålitelige. Og dermed skulle man kunne stole på dagens tall.
Men dette blir dessverre i beste fall en manipulasjon og i verste fall en regelrett løgn og et misbruk av moralsk autoritet. Både FN og menneskerettighetsorganisasjonene er fullstendig klare over at det aldri under Hamas sitt diktatoriske regime har vært mulig å gjennomføre uavhengige undersøkelser av tapstallene etter tidligere kriger. Hvorfor både FN og menneskerettighetsorganisasjoner skulle se i sin interesse å understøtte ekstremist-bevegelsen Hamas sine tall, blir et spørsmål som nå avsolutt krever et svar.
Rami Aman er en kjent palestinsk politisk aktivist fra Gaza. Også han bekrefter at det ikke på noen måte har vært mulig, under Hamas sitt overvåkende øye, å gjennomføre uavhengige granskinger i den palestinske kyststripen.
– Det finnes ingen pålitelige tall fra noen av krigene. Ingen uavhengig organisasjon har kunnet komme inn i Gaza og fritt sjekket disse tallene til Hamas. Så dermed har vi ingen pålitelige tall over antallet drepte i krigene, forteller Rami Aman til oss.
Den 46-år gamle palestineren ble i april 2020 kastet i fengsel av Hamas, og hans forbrytelse var at han åpent uttrykte et ønske om fred med Israel, noe som er forbudt i henhold til islamistregimet i Gaza. Etter at han ble løslatt, flyttet han i 2021 til Egypt.
– Jeg er i Kairo, men mitt hjerte er i Gaza, forteller han.
Men nettopp fordi Hamas sine tall i dag virker mer og mer manipulerte, gikk selv det velrenommerte amerikanske nyhetsmagasinet The Atlantic nylig ut med en artikkel under overskriften «The UN’s Gaza statistics make no sense». I artikkelen ble det framhevet som «pinlig» at FN valgte å understøtte tallene fra en «totalitær gruppe».
Et typisk annet eksempel på hvordan FN ofte ukritisk viderefører Hamas sine tapstall, så en i drapet på den Gaza-baserte journalisten Mustafa Ayyash. Den 14. desember i fjor publiserte FNs OCHA en pressemelding der det stod at Ayyash, sammen med åtte av hans familiemedlemmer, var blitt drept i en israelsk bombardering av hans hjem i flyktningleiren Nusseirat. Israel ble sterkt fordømt for mordet. Noen måneder senere, den 21. april i år, kunne imidlertid østerriksk politi melde at Ayyash var blitt arrestert – høyst levende – i Wien.
Men også etter at FN i forrige måned plutselig nedjusterte tapstallene fra 35.000 til rundt 24.000 drepte, har verdensorganisasjonen et forklaringsproblem. Årsaken til at mange tusen ble fjernet fra listen var at de aldri var blitt verifisert som døde. De var blitt lagt til Hamas sin liste kun fordi noen i felten hadde rapportert at de hadde sett dem døde. Og dette ble ikke ansett som troverdig nok av FN.
Men så skjedde det noe merkelig. Bare få dager etter nedjusteringen, besluttet FN å oppjustere tallet tilbake til rundt 34.000 drepte. Det de nå sa var at de likevel antok at rundt 10.000 mennesker lå døde dypt under ruinene rundt omkring i Gaza.
Men hvis ikke det var pålitelig nok å akseptere vitnesbyrd om drepte som var blitt sett, hvordan kunne FN i et jafs fastslå og legge til 10.000 drepte under ruinene uten noen som helst håndfaste bevis? Dette usedvanlige krumspringet minner mer og mer om en ren manipulering, nå fra FNs side.
Leave a Reply
Du må være innlogget for å kunne kommentere.