INNRØMMER LØGNER OM UTENLANDSKABLENE

Annonse 1

Annonse 1

Av Rainer Prang

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) innrømmer at Tysklands- og Englandskablene for strøm, åpnet av Erna Solberg i 2021, har gitt prissmitte. Aasland sier samtidig at de to kablene sannsynligvis ikke hadde blitt vedtatt bygd med det vi vet per i dag.

Du og jeg som betaler strømregninger er ikke overrasket over det Aasland sier, og vi er heller ikke overrasket over at de løgnene Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre har levert om «viktigheten av kraftutveksling» etterhvert kommer på bordet som rent oppspinn.

Vi er heller ikke overrasket over at daværende statsminister Erna Solberg (H) og daværende olje- og energiminister Tina Bru (H) skrøt på seg hvor viktig det var at disse kablene ble åpnet, og at dette ville «trygge vår forsyningssikkerhet av energi».

Fra Høyre har vi så langt ikke fått noen innrømmelse av hvor galt det var med disse to kablene, som gir ekstrem prissmitte gass til vannkraft. Det kommer av at partieier Erna Solberg har en «kongstanke» om, at Norge skal inn i EU, og det å kjøpe seg vei inn med strøm fra norske vassdrag er et viktig og riktig steg på veien.

Norge skal, ifølge Høyres politikk under Erna Solberg, være «Europas batteri», og det har blitt kostbart for oss nordmenn, og vil bli enda mer krevende framover.

ØDELEGGER HUSHOLDNINGER OG NÆRINGSLIVS ØKONOMI

Politikere på Stortinget eier ikke skam, de mangler basis kunnskap om det de vedtar. De inviterer ikke folket inn i viktige prosesser via folkeavstemning som f.eks. dette med å binde oss til strømpriser for gass i EU-land, der politikervenner av Solberg og Støre har ødelagt egen energikapasitet ved overgang til ustabil vind- og solkraft.

  • Utveksling av strøm fra Vestlandet til Østlandet den gang Vest hadde mye strøm og Øst lite internt i Norge var en god utveksling.
  • Utveksling av strøm mellom Sverige og Norge, Danmark og Norge var en god utveksling den gang svenskene hadde mer atomkraft og danskene fyrte mye med kull og gass. «Stabilitet» er stikkordet her. Utfasingen av kull og gass i Danmark, langt på vei erstattet av ustabil sol- og vindkraft, gir ikke Norge samme stabilitet som før.
  • Utveksling av strøm mellom Norge og land i EU, et EU som i sin tid hadde flusst med atomkraft, kull- og gassdrevet energi, var en god utveksling, som faktisk sikret oss stabil energi, dersom det skulle komme et tørrår. Det var jevn tilførsel ved behov, som ikke lenger finnes i og med at vind- og solkraft har erstattet atomkraft, kull- og gassdrevet energi og følgelig fryktelig farlig for oss.

Prisene per i dag, som følger av energiutveksling med EU-land – der Norge via gjennom EØS-avtalen, Acer, Nordpool og alt hva det heter har frasagt seg egen råderett over prisnivå på strøm og hva som skal eksporteres – er en katastrofe for mange husholdninger og norsk næringsliv og industri.

Konkursstatistikken for fjoråret er trist lesning. I året som nettopp har gått gikk 3 723 bedrifter konkurs, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021, og rundt 15 000 personer ble arbeidsledige, som en direkte følge av disse konkursene.

Optimismen i store deler av næringslivet er nå på et svært lavt nivå. Høyere priser på strøm, drivstoff, innsatsfaktorer, økt inflasjon, høyere rente og økte skatter gjør sitt til det. Det reduserer investeringsviljen og vil også medføre flere konkurser framover.

Tusener av husstander og bedrifter har sett seg nødt til å utsette strømregningene sine, og før eller siden kommer hverdagen til disse, og det kommer til å bli fryktelig for mange.

70 prosent av oss er allerede bekymret over privatøkonomien, mens 77 prosent sier de vil ha råd til mindre framover enn før, ifølge en fersk meningsmåling gjennomført av Norstat. Nå øker prisene igjen fra og med 1. februar.

Når folk kutter i forbruk betyr det i praksis at de handler mindre, noe som gir mange i handels-, service- og overnattingsbransjen problemer. Så store problemer at de går konkurs sammen med alle prisøkninger, økte skatter og renter m.v.

Snakker vi her om at våre politikere legger opp til en politikk, som er mest mulig skadelig for nordmenn for å komme ned på et økonomisk nivå som snittet for EU-innbyggere?

Verken finanskrisen i 2008, fallet i oljepris og økningen i arbeidsledighet i 2014 til 2016 eller utbruddet av pandemien i 2020 hadde så stor negativ effekt på måten folk opplevde sin privatøkonomi.

Ovennevnte elendighet skyldes 100 % dårlig politisk håndverk, ikke bare knyttet til sittende regjering, men selvfølgelig også Erna Solbergs regjering, som i åtte år sørget for å binde Norge enda sterkere på hender og føtter i sin iver etter å få Norge inn i EU med hud og hår.

GA FRA SEG RÅDERETTEN OG NORSK SUVERENITET

I mars 2018 valgte Stortingets flertall (Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne) å ta EUs 3. energipakke inn i norsk lov. Det innebærer blant annet at Norge blir en del av EUs energiunion og at vi slutter oss til EUs energibyrå ACER.

Norge måtte i denne sammenheng opprette et nytt organ, RME (Reguleringsmyndigheten for Energi), som skal passe på at «Norge gjør de riktige tingene overfor EU» knyttet til energi.

RME er en del av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat), og her snakker vi om «bukken og havresekken». RME er ACERs «forlengede arm», og skal gjennomføre alle vedtak fra ACER formidlet gjennom EØS-tilsynet ESA. RME kan ikke instrueres eller påvirkes gjennom norske myndigheter.

ESA er et juridisk overvåkingsorgan, som fører tilsyn med at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd i de enkelte EØS-EFTA-land.

Hva betyr dette for Norge?

ESA mener RME skal ha myndighet til å fatte bindende vedtak, gjennomføre undersøkelser og kreve enhver informasjon fra alle selskap innen elektrisitet og strøm. Og ilegge bøter og avgjøre alle uenigheter.

Det er blant annet RME som har lagt fram forslaget om omlegging av effektbasert nettleie (det vil si at du betaler mer om du bruker mye strøm i spesielle perioder på døgnet) fra årsskiftet 2021/2022.

Det er verken NVE eller Statnett som har laget det nye systemet for nettleie som innføres fra 2022 – men RME. Her mister vi siste rest av vår nasjonale styringsrett.

Så tar jeg med Acer i samme slengen:

ACER er et organ som skal sørge for at landene knyttet til strøm i Europa overholder forpliktelsene sine i EUs tredje energimarkedspakke. Målet med disse pakkene er å utnytte strømkapasiteten i EU best mulig gjennom et felles marked for gass og elektrisistet.

Så langt har vi i Norge stort sett opplevd import av høye priser knyttet til ACER, kabler og EUs tredje energipakke samtidig med at våre vannmagasiner tømmes, når eksporten av strøm til Europa går for fullt, selv med lite nedbør her i landet.

Vi snakker om 100% elendig håndverk knyttet til Stortinget og det flertallet, som i mars 2018 gikk inn for EUs tredje energipakke. Den underdanigheten overfor EU og fraværet av nytenkning rundt EØS-avtalen og tilhørende EU-direktiver vi er vitne til fra Stortinget rammer oss her i Norge hardt.

ENERGIKOMMISJON UTEN TILLITT

Olje- og energidepartementet under statsminister Gahr Støre oppnevnte 11. februar 2022 en energikommisjon, som skal kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft og at norske strømkunder fortsatt skal ha rikelig tilgang på fornybar kraft.

I morgen 1. februar leverer den såkalte Energikommisjonen sine tanker om norsk framtid på energisektoren. Av foreløpige lekkasjer sies det JA til elektrifisering av oljeplattformene i havet, NEI til atomkraft og JA til mer og ustabil vindkraft, subsidiert til pipa av deg og meg som betaler skatt og strømregninger.

*»Overskuddsproduksjon av energi» med mer vindmøller og eventuelt mer solkraft?????

Det finnes kalkyler på, at Norge får et strømunderskudd i 2026/ 2027. Da vil prisene øke, importen av dyr, europeisk strøm vil øke og vi kan komme til å møte rasjoneringer og nedstengning.

*Mer strøm tilgjengelig, når elektrifisering av plattformene skal videreføres?????

Alle skjønner at dette blir dyrt, og det er ikke Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og de 167 andre på Stortinget som alene skal betale gigantregningen som følger ekstrem subsidiering av ustabil vindkraft til lands og havs, men du og jeg.

Vi, befolkningen, er ikke i det hele tatt invitert til å mene mer om dette enn det vi gjør hvert fjerde år ved stortingsvalget selv om dette rammer vår husstands lommebok og bedriftene vi eier eller jobber i. Og ved stortingsvalgene freser det i grytene av valgflesk, som aldri leveres.

Det er selvfølgelig bare «ja-mennesker», folk som er helt enige i at grønt skifte og at Greta Thunberg leder veien mot frelse, som bekler stolene i en slik kommisjon oppnevnt av Støre-regjeringen. Alt annet ville vært overraskende.

Heldigvis kom det opp en alternativ Energikommisjon, som i mediene er spilt ned, fordi norske medier er kjøpt og betalt av Stortinget og rapporterer følgelig kun det som er politisk korrekt fra myndighetene.

Alternativ energikommisjon (AEK) foreslår at Norge må ta tilbake statlig/offentlig kontroll over omsetningen av norskprodusert strøm og utvekslingen av strøm med andre land.

AEK mener at løsningene kan finnes innenfor rammene av EØS-avtalen og de forbeholdene som et flertall i Stortinget tok ved tilslutningen til EUs 3. energipakke i 2018.

Kommisjonen er også åpen for å diskutere atomkraft og vil også at norske strømpriser skal frikobles fra det europeiske strømprissystemet, og at staten skal overta strømsalget fra strømselskapene.

Den alternative Energikommisjonens forslag møter ikke stor forståelse og entusiasme i regjeringskorridorene eller på Stortinget generelt, fordi tunnelsynet der i gården har tatt helt overhånd.

Det er bare en ting å gjøre nå – eller egentlig to ting:

  1. La være å stemme på dagens stortingspartier ved høstens kommune- og fylkestingsvalg
  2. La være å stemme på dagens stortingspartier ved stortingsvalget i 2025.

*Les Aaslands innrømmelser av at de to kablene Erna stolt åpnet i 2021 neppe hadde blitt bygd, med det vi vet i dag:

https://www.nettavisen.no/okonomi/utenlandskablene-har-gitt-prissmitte/s/5-95-884612

*Les hva den Alternative Energikommisjonen tenker om Norges fremtid på energisektoren. Her er det veldig mye interessant stoff, som bidrar til å løfte vår kunnskap radikalt i blant annet annet energispørsmålene:

https://a-ek.no/

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply