Hvor mye får globale konsern av fellesmidlene våre?

Annonse 1

Annonse 1

Av Eivind Salen

Det roter seg til med kommunikasjonsstrategien til landets fremste lobbynettverk. Fornybar Norge er avslørt, og satt på plass, de er interessert i arealene, ressursene og pengene, og de er helt immune mot at utbyggingen de ønsker ødelegger energiforsyningen, økonomien og naturen. Svært viktige ting, alle tre, mildt sagt.

Men det har vært noe ganske vanskelig å forstå, hvorfor i all verden NHO med medlemsbedrifter avhengig av stabil energiforsyning til rimelig pris, skal være interessert i at Norge ødelegger vårt fremste konkurransefortrinn i våre lave energipriser på grunn av vannkrafta, med å bygge vindkraft i Norge og overdimensjonerte kabler til utlandet.

Årsaken ser ut til å være at de store industribedriftene går fri, og nå mener jeg de virkelig store, globale konsern som Norsk Hydro, Elkem, Eramet, Yara, Alcoa, med flere. Dette her er opprinnelig fine selskap, som gir tusenvis av arbeidsplasser og produkter verden trenger, det er ønskelig at vi har dem og ønskelig at de også tar det samfunnsansvar de har.

Industrien tar noe fra samfunnet, og de gir noe tilbake. Når det fungerer, gir de mye mer tilbake enn de tar, og det blir laget gode ordninger sånn at belastningen av stor industriproduksjon ikke skal gå for mye utover andre hensyn som natur og samfunn.

Med Ranet i Røldal har Norsk Hydro vist seg fra en ny side, vanskelig å kjenne igjen. Dette er skruppelløs overkjøring av et helt lokalsamfunn, gjennom systematisk lovendring bit for bit, sånn at det i hvert ledd skal se ut som det ikke er så veldig store endringer fra det som var før. Sånn forsvant hele hjemfallsretten. Norsk Hydro fikk en evigvarende konsesjon i gave, i det de skulle gi den fra seg vederlagsfritt.

Det skjedde mens statsminister Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, aktivt tradet aksjer, og samtidig var fagsjef i Norsk Industri, en av landsforeningene tilknyttet Norsk Industri.

Straks folk ser dette, skjønner de at sånn kan vi ikke ha det.

I går var det fremleggelse av statsbudsjettet. Og Daglig Leder i NHO, Ole Erik Almlid, har ikke helt rukket å justere kommunikasjonsstrategien sin til en ny situasjon. Han posisjonerer seg som alltid før, med å si at staten må redusere oljepengebruken, være forsiktig, og at vi trenger en diskusjon om offentlig pengebruk.

Skjermdumpene er fra NRK Dagsrevyen i går:
https://tv.nrk.no/se?v=NNFA19100623&t=87s

Tradisjonelt er høy offentlig pengebruk et tema i lønnsoppgjørene, og et argument fra arbeidsgiversiden på å holde lønningene nede. Nå har NHO imidlertid et skikkelig forklaringsproblem, for de har en fagsjef – Sindre Finnes – som spekulerer i aksjenedgang for industribedriften Elkem i det de ansatte der blir tatt ut i streik. Dette var i 2022, etter at Erna Solberg ikke lenger var statsminister, så dette er et problem for Norsk Industri og for NHO, og de må selvsagt ut på grillen sånn som Høyre har blitt det noen uker nå, siden de ikke ser ut til å ta det alvorlig at fagsjefen deres posisjonerer seg økonomisk i forbindelse med en konflikt mellom partene i arbeidslivet.

Dette ble glimrende formulert av legen Ingebjørn Bleidvin i NRK Debatten på torsdag. Alle vet det.

https://tv.nrk.no/se?v=NNFA51100523

Nå er det også en annen side ved norsk offentlig pengebruk, eller oljepengebruk, som Almlid formulerer det. Det er at noen av de største medlemsbedriftene hans er de aller grådigste i å forsyne seg av den norske, felles oljeformuen.

Det gjøres gjennom den snedige formuleringen CO2-kompensasjon, et briljant navn for å dekke over at dette dreier seg om en massiv overføring fra fellesskapets midler til de som er aller størst og har aller mest. Alt mens fagsjef i en av landsforeningene i interesseorganisasjonen Almlid leder, posisjonerer seg i aksjer.

CO2-kompensasjon er så stor at Finansavisen har regnet ut at Norsk Hydro kan lønne hver av sine ansatte med 1,7 millioner kroner, av den alene. Det skulle ikke være så vanskelig å regne ut, for summen Norsk Hydro fikk i fjor var på 1,7 milliarder kroner. Så er det bare å dele den summen på antall ansatte. Jeg får summen 500 000 kr på de 3400 ansatte Norsk Hydro hadde i Norge i 2018, i følge SNL, men det kan hende at Norsk Hydro har et annet antall ansatte i Norge nå, eller at Finansavisen regnet med flere subsidier enn kun CO2-kompensasjonen.

Trusselen medlemsbedriftene – som i dette tilfellet er globale konsern – bruker mot regjeringen, er at uten disse midlene legger de ned virksomheten i Norge, og flytter utenlands. De har også tenkt ut begrepet «karbonlekkasje», sånn at de får det til å se ut at både arbeidsplasser i Norge går ned og utslippene i verden vil gå opp. Det er ikke så lett for en travel politiker å stå i mot det, så lenge embetsverket og forvaltningen i Norge heller ikke gjør jobben, og forteller hvordan det egentlig henger sammen.

Hvor kyniske Norsk Hydro anno 2023 kan bli, ser vi at det som skjedde i industrikommunen Høyanger, der aluminiumsbedriften til Hydro er hjørnestensbedriften. Selv om Høyanger ligger i Sogn og Fjordane, i enorme fjellområder med enorm vannkraftproduksjon, og enormt kraftoverskudd, så ville Norsk Hydro ha det til at de måtte «legge ned» om de ikke fikk bygge ut Snøheia i tillegg, med vindkraft.

For landet og naturen ville en utbygging av vindkraft på Snøheia vært en katastrofe. Hele regionen mobiliserte, folk satte av hundrevis av timer på å få stoppet dette tullet nye Norsk Hydro ville ha gjennom, fordi Norsk Hydro vil kunne tjene penger på all ny kraftproduksjon, og de sikrer seg økonomisk mot høye og ustabile strømpriser, gjennom faste avtaler og CO2-kompensasjon.

De har blitt en industribedrift, et globalt konsern, som ser seg hevet over demokratiske spilleregler og norsk rettstilstand, og truer små lokalsamfunn og regjering og Storting, med nedleggelse og fraflytting, om de ikke får det nøyaktig som det vil. Til informasjon går Norsk Hydro med 30-35 % avkastning på kapitalen investert i aluminiumsvirksomheten og virksomheten kalt Hydro Energy, svært mye av dette er statlige penger – eller offentlig pengebruk – som NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha en diskusjon om.

Vi tar gjerne en sånn diskusjon. Den kommer nå.

Www.motvind.org
Www.energiognatur.no

Motvind Norge

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply