Beslutningen om å bygge strømkablene til Tyskland (NordLink) og England (North Sea Link) involverte flere parter og et komplekst politisk landskap. Her er en oversikt over hvordan dette skjedde og hvilke partier som støttet beslutningen:
- NordLink (Tyskland)
- NordLink-kabelen ble planlagt allerede tidlig på 2010-tallet. Dette prosjektet ble i stor grad drevet frem av Statnett og det tyske selskapet TenneT.
- I 2012 ga regjeringen, som på den tiden var en rødgrønn koalisjon bestående av Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV), og Senterpartiet (Sp), klarsignal for prosjektet.
- Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet (FrP) støttet prosjektet, mens SV og Sp var mer skeptiske, men de rødgrønne partiene valgte å gi sin støtte til slutt.
- North Sea Link (England)
- North Sea Link-prosjektet fikk konsesjon i 2014, under regjeringen ledet av Høyre og Fremskrittspartiet, med Erna Solberg som statsminister.
- Høyre og FrP støttet prosjektet sammen med Arbeiderpartiet, mens partier som Senterpartiet og SV var kritiske til utenlandskabler generelt.
Stemmegivningen på Stortinget:
Stemmegivningen for disse prosjektene var ikke alltid entydig i Stortinget, men generelt kan følgende trekkes frem:
- Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) har vært sterke tilhengere av utbygging av utenlandskabler.
- Arbeiderpartiet (Ap) har stort sett støttet utbyggingene, selv om det har vært noe intern uenighet.
- Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) har ofte vært kritiske til slike prosjekter, med argumenter om nasjonal kontroll over energiressurser og bekymringer for strømprisene i Norge.
For konkrete stemmetall og avstemningsdetaljer fra Stortinget, vil det være nødvendig å gå gjennom protokoller fra de spesifikke sesjonene hvor disse beslutningene ble tatt. Disse er tilgjengelige på Stortingets nettsider i deres arkiv.
Leave a Reply
Du må være innlogget for å kunne kommentere.