Paragraf 105 i den norske straffeloven omhandlet tidligere politikeres ansvar for å gi riktige opplysninger eller unnlate å gi nødvendige opplysninger. I 2005 ble straffeloven revidert og paragraf 105 ble fjernet.
Fjerningen av paragraf 105 ble foreslått som en del av en større revisjon av straffeloven, ledet av Justis- og politidepartementet. Revisjonen hadde som mål å modernisere og forbedre lovverket, og ble behandlet av Stortinget.
Forslaget til ny straffelov ble fremmet av den daværende regjeringen, som på det tidspunktet var en koalisjonsregjering bestående av Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV), og Senterpartiet (Sp), ledet av statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet.
Når det gjelder avstemningen i Stortinget, er det viktig å merke seg at lovendringer, spesielt av denne størrelsen, sjelden stemmes over paragraf for paragraf. I stedet stemmes det over hele lovforslaget som en helhet.
Forslaget til ny straffelov, inkludert fjerningen av paragraf 105, ble vedtatt av et flertall i Stortinget. Partiene som stemte for lovreformen inkluderte Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV), Senterpartiet (Sp), og Høyre (H).
Fremskrittspartiet (FrP) hadde noen innvendinger mot deler av straffeloven, men det er ikke klart om dette spesifikt inkluderte paragraf 105. FrP har historisk sett vært kritiske til statlig inngripen og kan ha hatt innvendinger mot enkelte bestemmelser.
Motstanden mot fjerningen av paragraf 105 var begrenset, og det var bred enighet om behovet for en modernisering av straffeloven. Det er imidlertid viktig å merke seg at politiske debatter rundt slike endringer kan ha forskjellige nyanser og motiver, og ikke nødvendigvis alle representanter fra partiene stemmer likt.
Hvis du ønsker mer detaljert informasjon om den spesifikke avstemningen og de enkelte representantenes stemmegivning, kan du finne dette i Stortingets arkiver eller i protokollene fra Stortingets møter som omhandler vedtakelsen av den nye straffeloven fra 2005.
Leave a Reply
Du må være innlogget for å kunne kommentere.