Av Caroline Novas, Nasjonalt senter for helseforskning (USA)
En vidt sirkulerende e-post som hevder å være fra Institute of Health Sciences (eller Health Sciences Institute) i Baltimore sier at sitroner er et «beprøvd middel mot kreft av alle typer» og at sitroner er 10 000 ganger sterkere enn kjemoterapi. E-posten sier også at farmasøytiske selskaper har holdt sannheten fra oss fordi sitroner er mye rimeligere enn de mindre effektive syntetiske versjonene som selskaper kan selge med stor fortjeneste.
Selv om det er et «Institute of Health Sciences» i Baltimore som er «dedikert til å avdekke og forske på de mest presserende fremskritt innen moderne underjordisk medisin», har instituttets nettsted ingen artikkel om sitroners kreftbekjempende egenskaper. Den inneholder imidlertid en rekke artikler som fremmer uprøvde alternative medisiner og behandlinger. Det er absolutt ikke en troverdig vitenskapelig eller medisinsk kilde.
Uavhengig av kilden er påstandene e-posten kommer med IKKE korrekte. Sitroner er ikke et «utprøvd middel mot kreft av alle typer», og ingen studier har noen gang blitt gjort som kan sammenligne effektiviteten til en sitron med kjemoterapi.
Noen få studier indikerer at sitroner og andre sitrusfrukter har naturlig forekommende stoffer som kan ha kreftbekjempende egenskaper, nemlig modifisert sitruspektin og limonoider. Disse egenskapene er ikke testet på mennesker.
Modifisert sitruspektin (MCP)
Modifisert sitruspektin er et karbohydrat som finnes i skallet av sitrusfrukter modifisert for å bli absorbert i tarmkanalen for lettere konsum. I sin naturlige tilstand er pektin et ufordøyelig kostfiber. Dyrestudier har funnet at MCP kan hemme spredningen av prostata-, bryst- og hudkreft til andre organer. MCP gjør det vanskelig for kreftceller å bryte av og spre seg, selv om det ikke har noen innvirkning på den første svulsten.
Det er imidlertid nesten ingen informasjon om hvorvidt MCP er effektivt hos mennesker. En studie som målte prostatakreft hos mennesker behandlet med MCP etter at standardbehandling mislyktes, viste en nedgang i utviklingen av sykdommen, målt ved å doble tiden for prostataspesifikt antigen (PSA). Jo lengre fordoblingstid for PSA hos pasienter med prostatakreft, jo bedre forventes prognosen deres å være. Pasienter som tok MCP i 12 måneder, viste en statistisk signifikant økning i prostataspesifikk antigendoblingstid (PSADT), sammenlignet med 12 måneders perioden før de begynte å ta MCP. Dessverre brukte studien ingen kontrollgruppe (menn som ikke tok MCP etter standardbehandling mislyktes) og kunne derfor ikke sammenligne overlevelsesraten for menn som tok MCP etter at standardbehandling mislyktes, med de som ikke gjorde det.
Limonoider
Limonoider er kjemikalier som finnes i sitrusskall som er ansvarlige for sitroners bitre smak. Forskning har funnet at ved svært høye nivåer er limonoider i stand til å bremse kreftcelleveksten og indusere apoptose (celledød). Imidlertid har studier fokusert på dyr og in vitro humane brystkreftkulturer (brystkreftceller fjernet fra menneskekroppen og studert i et laboratorium). Som et resultat er det lite informasjon om limonoids effektivitet for å forebygge eller bekjempe kreft hos mennesker.
Bunnlinjen
Selv om sitroner har helsemessige fordeler, er påstandene om at «sitroner er et velprøvd middel mot kreft av alle typer» og «sitroner er 10 000 ganger sterkere enn kjemoterapi» absolutt feil. Videre, mens noen få studier har sett på de anti-kreftfremkallende egenskapene til modifisert sitruspektin og limonoider og funnet noen lovende resultater, er det ikke gjort nok forskning for å bevise effektene på mennesker. Det er mulig at det i fremtiden, etter mer forskning, vil bli utviklet en medisin for å forebygge eller bekjempe kreft ved å bruke disse ingrediensene; i så fall vil det trolig være i mye høyere konsentrasjoner enn det som finnes i naturen
MCP og limonoider er ikke unike for sitroner; de finnes i alle sitrusfrukter, som har mange kjente helsefordeler og bør være en del av ethvert sunt kosthold.
Referanser:
Helsevitenskapelig institutt (USA)
http://hsonline.com/
Glinksy Vladislav og Avraham Raz. (2009). Modifisert sitruspektin anti-metastatiske egenskaper: én kule, flere mål. Karbohydratforskning. 28;344(14):1788-91
BW Gjett et. al (2003). Modifisert sitruspektin (MCP) øker den prostataspesifikke antigendoblingstiden hos menn med prostatakreft: fase ll pilotstudie. Prostatakreft og prostatasykdommer. 6, 301-304
Polouse SM, Harries ED og Patil BS. (2005) Sitruslimonoider induserer apoptose i humane neuroblastomceller og har radikal rensende aktivitet. Journal of Nutrition. 135(4): 870-7
Leave a Reply
Du må være innlogget for å kunne kommentere.