Er det sammenheng mellom autisme og vaksiner?

Annonse 1

Annonse 1

Illustrasjonsbilde

Forskning på sammenhengen mellom autisme og vaksinasjonsprogrammer har vært omfattende og grundig. Her er en oppsummering av hovedfunnene:

  1. Ingen Påvist Sammenheng:
  • Flere store og grundige studier har vist at det ikke er noen sammenheng mellom vaksinasjoner og autisme. En av de mest kjente studiene er en metaanalyse publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) i 2014, som analyserte data fra nesten 1,3 millioner barn og konkluderte med at vaksiner ikke øker risikoen for autisme .
  • En annen stor studie fra Danmark, publisert i Annals of Internal Medicine i 2019, fulgte over 650 000 barn og fant ingen økt risiko for autisme blant de som mottok MMR-vaksinen (meslinger, kusma, røde hunder) sammenlignet med de som ikke gjorde det .
  1. Myten om MMR-vaksinen:
  • Bekymringene rundt MMR-vaksinen og autisme startet med en studie publisert i The Lancet i 1998 av Andrew Wakefield. Denne studien hevdet en kobling mellom MMR-vaksinen og autisme, men ble senere trukket tilbake på grunn av alvorlige metodologiske feil og etikkbrudd. Wakefield mistet også sin medisinske lisens som følge av dette .
  1. Vaksineprogrammer og Autismeutbredelse:
  • Land som har omfattende vaksinasjonsprogrammer for barn har ikke vist høyere forekomst av autisme enn land med færre vaksiner. Faktisk har mange land med høye vaksinasjonsrater lavere eller sammenlignbare autismeforekomster som land med lavere vaksinasjonsrater. Studier som sammenligner ulike land har ikke funnet noen sammenheng mellom antall vaksiner i et lands barnevaksinasjonsprogram og utbredelsen av autisme .
  1. Faktorer som påvirker autismeforekomst:
  • Økt bevissthet og bedre diagnostiske metoder har bidratt til økningen i rapporterte tilfeller av autisme. Bedre tilgang til helsevesen og spesialister, endringer i diagnosekriterier, og økt fokus på tidlig identifisering spiller også en stor rolle i det økte antallet diagnoser, snarere enn vaksinasjonspraksiser.
  1. Konklusjoner fra Helsemyndigheter:
  • Verdens helseorganisasjon (WHO), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA, og mange andre helseorganisasjoner over hele verden har gjennomgått tilgjengelig forskning og konkludert med at vaksiner er trygge og nødvendige for å forhindre smittsomme sykdommer, og de har ikke noen kobling til autisme .

Samlet sett viser forskningen klart at det ikke er noen sammenheng mellom vaksinasjonsprogrammer for barn og utbredelsen av autisme. Vaksinasjon er en viktig folkehelsetiltak som beskytter barn mot alvorlige sykdommer uten å øke risikoen for autisme.

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply