Norge er i dag et åpent og tolerant samfunn som bygger på demokratiske verdier, ytringsfrihet, likestilling og rettsstatsprinsipper. Samtidig ser vi i flere europeiske land at økende innvandring fra områder med sterke religiøse tradisjoner, kombinert med høyere fødselstall i enkelte grupper, har ført til nye samfunnsutfordringer. Dette gjelder særlig i møte med ideologiske retninger innen islam, kjent som islamisme, som ikke skiller klart mellom religion og politikk.
Islamisme er en politisk ideologi som søker å påvirke eller endre samfunn basert på sharialov og religiøse prinsipper. Når personer med islamistiske holdninger får politisk eller sosial innflytelse, kan det føre til press for å innføre særregler basert på religion – som vi har sett tendenser til i enkelte miljøer i andre land. Slike utviklingstrekk står i motsetning til norsk lov, sekulære verdier og grunnprinsippene i vår samfunnsmodell.
Det er viktig å skille mellom vanlige muslimer som ønsker å leve i fred, bidra i arbeidslivet og følge norske lover – og de som fremmer en politisk-religiøs agenda som utfordrer demokratiet. Bekymringen ligger ikke i religionen islam som trosretning, men i hvordan enkelte grupper eller ledere forsøker å bruke religionen til å påvirke samfunnsutviklingen i en antidemokratisk retning.
Vi må derfor føre en ansvarlig og realistisk politikk som sikrer god integrering, stiller krav til tilpasning og lojalitet til norske verdier, og samtidig står fast på at religiøs overbevisning aldri kan overstyre lover vedtatt av vårt demokrati.
Leave a Reply
Du må være innlogget for å kunne kommentere.