Hvilket syn har tidligere president Trump på FN?

Annonse 1

Annonse 1

Offisielt portrett av President Donald J. Trump, Friedag 6 oktober 2017. (Offisielt White House foto av Shealah Craighead)

Donald Trumps syn på FN har vært kritisk. Under sin tid som president (2017-2021) uttrykte han ofte skepsis til FN, og han kritiserte organisasjonen for å være ineffektiv og byråkratisk. Han mente at FN ikke gjorde nok for å løse verdens problemer og at USA bidro uforholdsmessig mye økonomisk til organisasjonen uten å få tilsvarende utbytte.

I sine taler foran FN-forsamlingen fremhevet han også en politikk som fokuserte på nasjonal suverenitet og «America First», noe som står i kontrast til FNs multinasjonale samarbeid og globale perspektiv. Trump-administrasjonen trakk også USA ut av flere FN-relaterte avtaler og organisasjoner, inkludert Parisavtalen om klima og UNESCO, og kuttet støtten til andre som UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger).

Samtidig har Trump fremhevet at han mener at FN kan være en plattform for å fremme visse sikkerhetsmål, som å motvirke Irans innflytelse og fremme sanksjoner mot Nord-Korea.

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply